doesburg-martinikerk-header01
doesburg-martinikerk-header02
doesburg-martinikerk-header03
doesburg-martinikerk-header04
doesburg-martinikerk-header05
doesburg-martinikerk-header06
doesburg-martinikerk-header07
doesburg-martinikerk-header08

Martinikerk Doesburg

Projectgegevens:
Opdrachtgever: Stichting behoud Martinikerk
Plaats: Doesburg
Architect: VBW Architecten
Monument: Rijksmonument

Omschrijving object
De voorganger van de huidige Martinikerk in Doesburg werd in 1340 verwoest bij een overstroming. De nieuwe kerk, ook gewijd aan Sint Maarten, werd in het hart van de stad gebouwd. De huidige vorm ontstond in hoofdzaak in de 15e eeuw. Rond 1430 was de toren gereed. In 1483 richtte een brand grote schade aan. Hierna werd de kerk in oude vorm weer opgetrokken. Aan het formaat en de rijke afwerking is te zien dat Doesburg destijds een belangrijke Hanzestad was. De vorm is een baseliek in zogeheten Nederrijnse gotische stijl, zonder dwarsschip. De zijbeuken lopen door langs de toren en tot langs het koor. Oorspronkelijk bezat waarschijnlijk het hele schip stenen gewelven, nu resten alleen nog in de zijbeuken netgewelven. In 1547 zorgde blikseminslag voor veel brandschade; enkel traveeën van het schip verloren toen hun gewelven. In 1552 kwam er nog een gewelf naar beneden, zoals nog te lezen valt op een pilaar. Sinds 1888 heeft het schip houten gewelven. In 1586 is Doesburg overgegaan tot de reformatie en sindsdien wordt de kerk ook vaak Grote of Hervormde Kerk genoemd. De toren werd in 1672 in brand geschoten door de Fransen. In 1717 was het weer de bliksem die brand veroorzaakte. In 1783 was deze kerk de eerste in de Nederlanden die voorzien werd van een bliksemafleider. Op 15 april 1945 bliezen de terugtrekkende Duitsers de toren op, waarbij ook het schip grote schade opliep. In 1965 was de toren weer hersteld tot de oude hoogte van 94 meter, waardoor deze thans de hoogste kerktoren van Gelderland is en de op zeven na hoogste van Nederland. De restauratie van het gehele kerkgebouw was afgerond in 1972.

Omschrijving werkzaamheden
In de beide zijbeuken naast de toren worden nieuwe service blokken gebouwd. In deze nieuwe elementen komt een winkel, een keuken, toiletgroepen, een vergaderruimte en een kinderopvangruimte. Naast het koor komen nieuwe glazen wanden en bij de toren komt in de kerk een nieuwe glazen entree. De voormalige consistorie wordt aangepast tot een nieuwe stilteruimte. Ter plaatse van nieuwe vloeren en funderingen worden diverse zerken en merkstenen opgenomen en elders in de kerk herplaatst. Kortom: de kerk is weer multifunctioneel te gebruiken, klaar voor de toekomst!

 

Heel gewoon en toch bijzonder

Speciale projecten vragen om speciale kennis en vaardigheden. Daarvoor gaat u naar de specialist. Duidelijker kunnen we onszelf niet voorstellen: Timmer- en aannemersbedrijf De Vries. Niet zomaar een bouwbedrijf, maar een specialist. We restaureren, herbestemmen, renoveren, onderhouden, verbouwen en bouwen altijd iets bijzonders voor u.

Meer informatie